Windows 8 opstarten in desktop

Het gerucht van Microsoft dat je niet rechtstreeks in Windows 8 kan opstarten in de desktop, is duidelijk niet waar. Er zijn meerdere manieren waarop het toch goed mogelijk is. Hier zal ik 3 manieren bespreken.

Windows 8 opstarten in desktop

1. Het ouderwetse Show Desktop icoon gebruiken

Het ouderwetse Show Desktop (Bureaublad weergeven) icoon is al bekend vanaf Windows XP. Het is eigenlijk een op text-gebaseerd bestand genaamd Show Desktop.scf. Dit kan je ook zelf maken met behulp van Microsoft KB. Sommige gebruikers hebben uitgevonden om met dit bestand een manier te creëren die ervoor zorgt dat bij het opstarten van Windows 8 deze gelijk in de Desktop komt. Dit icoon hebben zij simpelweg in de Start Up (Opstarten) map gezet. Zo wordt Windows 8 voor de gek gehouden en laat deze direct de desktop (bureaublad) zien.

Uitleg:

– Maak een txt-bestand met daarin de volgende tekst:

[Shell]
Command=2
IconFile=Explorer.exe,3

[Taskbar]
Command=ToggleDesktop

– Sla dit bestand op als met de extensie .scf in de map %appdata%\microsoft\windows\start menu\programs\startup

– Start Windows 8 opnieuw op en je komt direct in de desktop terecht

2. Een betere manier

Met de ouderwetse manier om het Show Desktop icoon te gebruiken, vinden de jongens van 7Tutorials dat dit een aantal nadelen met zich meebrengt. Daarom hebben zijn een executable gemaakt die deze nadelen niet heeft.

Hierbij moet een taak worden aangemaakt dat opstart bij elke keer dat er wordt ingelogd op Windows 8. Deze taak zal gebruik maken van de bestanden in dit archief.
Bij het Start scherm typ het woord schedule. Klik of tap op Settings om de juiste lijst met resultaten te openen en klik of tap op Schedule tasks.

In het Task Scheduler scherm, klik of tap op Create Task. Deze knop is te vinden in de the Actions paneel rechts.

Het Create Task window is geopend. In de General tab, geef een naam voor deze task, en vink alleen de box aan waarbij staat “Run only when user is logged on” en in de “Configure for” drop down box, selecteer Windows 8. Alle andere settings moeten uitgevinkt staan.

Ga dan naar de Triggers tab en druk op New.

Nu stel je in wanneer het bestand uitgevoerd moet worden. In de “Begin the task” drop down lijst, selecteer “At log on”.

In de Settings sectie selecteer Any user en zet de trigger op Enabled. Alle andere settings moeten uitgevinkt staan. Click of tap op OK.

Dit is hoe de Trigger tab eruit zou moeten zien wanneer deze is ingesteld.

Ga naar de Triggers tab en druk op New.

Nu stel je in wanneer het bestand uitgevoerd moet worden, wanneer de trigger is geactiveerd. In de Action drop down lijst, selecteer “Start a program”. In het Program/script veld, druk op Browse en selecteer het executable bestand die je eerder hebt gedownload en uitgepakt. Zorg ervoor dat je het exe-bestand pakt en niet de snelkoppeling die ook in het archief-bestand zit.

Druk op OK en ga naar de Conditions tab. Vink hier “Start the task only if the computer is on AC power” setting uit.

Als alles klaar is, druk op OK. De taak is nu gemaakt en wordt uitgevoerd bij elke keer dat er wordt ingelogd.

3. Het mooie Start8 van StartDock

Start8 is behoorlijk cool. Het laat je niet alleen direct opstarten in de desktop, het laat je ook een modern startmenu zien die alle apps toont van Windows 8.

Start8 Screenshot

Conclusie

Start8 is een all-in-one pakket als je ook een mooi startmenu erbij wil. Persoonlijk zou ik niks van deze 3 methodes gebruiken. Met de sneltoets Win-D kom je ook snel op de desktop terecht. Ik adviseer om eerst Windows 8 is een tijdje uit te proberen zonder enige tweaks, zodat je hiermee gewend raakt aan alle nieuwe dingen die Windows 8 te bieden heeft.

Pin It