Het nieuwe Windows 8 configuratiescherm

Windows 8 heeft twee verschillende configuratieschermen gekregen. Eén voor de desktop, die je als Windows gebruiker waarschijnlijk erg bekend voorkomt, en een tweede die in de nieuwe “Metro interface”‘ is geplaatst. Je komt er terecht door op het Startscherm de Charms te openen. Veeg van rechts naar binnen, druk op Windows-toets en C of ga met je muis naar de rechter boven- of onderhoek en kies dan achtereenvolgens Instellingen en Pc-instellingen wijzigen.

Persoonlijke instellingen

Onder Persoonlijke instellingen vind je de mogelijkheden om het uiterlijk van Windows 8 te veranderen. De foto op het lockscreen van Windows 8 kun je hier aanpassen en je kunt hier ook aangeven welke apps op de achtergrond gegevens mogen synchroniseren. De kleuren van de achtergrond van het startscherm kun je hier aanpassen en je kan ook kiezen voor een andere achtergrond. Heb je geen leuke foto van jezelf voor de foto bij het inloggen, dan kun je er hier ook één van jezelf maken met een webcam.

Gebruikers

Hier kun je de belangrijkste instellingen voor gebruikers van Windows 8 aanpassen. Je kunt hier ook andere gebruikers aanmaken. Verder is het mogelijk een afbeeldingswachtwoord te maken. Dat is een leuke functie voor als je een touchscreen hebt. Zo kan je dan inloggen door op de juiste plekken de foto aan te raken. Iedere gebruiker krijgt onder Windows 8 zijn eigen instellingen, documenten en startscherm. Handig wanneer je PC of laptop door meerdere mensen gebruikt wordt.

Meldingen

Onder Meldingen kun je bepalen welke Windows 8-apps meldingen en notificaties mogen weergeven. De meldingen verschijnen rechtsboven in je scherm. Hier kun je ook bepalen of programma’s hierbij geluid mogen maken.

windows 8 configuratiescherm: meldingen

Zoeken

Onder de keuze Zoeken kun je zien welke programma’s getoond kunnen worden bij de ingebouwde zoekmogelijkheden. Het is een handige functie van Windows 8 dat er direct in allerlei apps gezocht kan worden, maar als je veel apps hebt kan het nuttig zijn dit een beetje aan te passen.

windows 8 configuratiescherm: zoeken

Delen

Delen is de kopieerfunctie van Windows 8. Zo kun je een afbeelding bijvoorbeeld direct naar een Twitter-app brengen. Hier kun je instellen welke toepassingen je onder het scherm Delen wil terugzien.

windows 8 configuratiescherm: delen

Algemeen

Het scherm Algemeen bevat een groot aantal instelmogelijkheden. Hier kan je de Spellingscontrole, de taal van het besturingssysteem en de tijdzone bepalen. Ook is hier een mogelijkheid te vinden om je computer opnieuw te installeren of op te frissen. Sommige Windows 8 computers starten zo snel op dat het niet meer mogelijk is om met een functietoets in de geavanceerde instellingen te komen en een tablet heeft überhaupt geen toetsenbord. Via geavanceerde opstartopties kun je die extra opties bij het starten in beeld brengen.

windows 8 configuratiescherm: algemeen

Privacy

Met de instellingen die je vindt onder het kopje Privacy kun je onder andere bepalen of toepassingen je locatie mogen gebruiken. Ook kun je bepalen of toepassingen je naam en accountafbeeldingen aan toepassingen gegeven mogen worden.

windows 8 configuratiescherm: privacy

Apparaten

Apparaten bevat alle apparaten die je computer direct kan benaderen. Dat zijn zowel ingebouwde apparaten zoals je webcam, verbonden apparaten zoals een printer en netwerkapparaten en zoals een netwerkschijf (NAS) of mediaserver. Hier kun je ook nieuwe apparaten aan Windows toevoegen.

windows 8 configuratiescherm: apparaten

Draadloos

Het menu Draadloos biedt je de mogelijkheid om de vliegtuigstand in te schakelen. Dat betekent dat alle draadloze verbindingen uitgeschakeld worden. Ook kun je per draadloze aansluiting bepalen of deze in- of uitgeschakeld is.

windows 8 configuratiescherm: toegangelijkheid

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid biedt je de mogelijkheid om je computer makkelijker toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Opties zijn onder meer hoger contrast, grotere letters en de mogelijkheid om alle teksten voor te lezen.

Uw instellingen synchroniseren

Uw instellingen synchroniseren geeft aan welke gegevens gesynchroniseerd kunnen worden met andere Windows 8-computers. Zo kun je op iedere computer waarop je met je Microsoft Account inlogt hetzelfde achtergrondscherm en andere instellingen krijgen. Iedere computer voelt op deze manier precies hetzelfde aan.

windows 8 configuratiescherm: synchroniseren

Thuisgroep

Onder Thuisgroep kun je een thuisgroep oftewel HomeGroup configureren. Dat is een eenvoudige manier om bestanden, media en printers te delen tussen de computers binnen je thuisnetwerk.

Windows Update

Windows Update is het scherm waar je terecht kunt om nieuwe updates voor Windows te zoeken, en eventuele optionele pakketten te selecteren en te installeren. Via de standaardinstellingen worden updates – met uitzondering van optionele updates – automatisch geïnstalleerd.

Pin It